Детето си гризе ноктите

Да си хапят или гризат ноктите е често срещан навик сред деца и възрастни. При малките той може да се появи в различно време след тригодишната им възраст. Първият път обикновено започва при някакво безпокойство, после постепенно се превръща в навик, който много трудно може да бъде изкоренен. Въпреки че се среща често (приблизително всяко трето дете и всеки втора юноша са си гризали или продължават да си гризат ноктите) и няма сериозни последици при деца, които се развиват нормално, все пак това е признак за нервно напрежение и вие трябва да се замислите. Само така ще можете да помогнете на детето преди гризането на нокти да се е превърнало в закоравял навик.

Как да откриете причините

Първото, което трябва да направите, е да разберете от какво е предизвикано напрежението. Детето може би е неспокойно. На какво се дължи това? Не го ли критикувате, порицавате или наказвате често? Дали няма чувството, че очакванията на неговите родители са толкова високи, че то няма да бъде в състояние да ги задоволи? Самите родители са напрегнати, изнервени, взискателни? Може би е наблюдавало по телевизията или в живота сцени и образи, които истински са го разтревожили? Най-добре ще помогнете на детето, като премахнете причините за напрежението, довели до гризането на ноктите. Във всеки случай това е първото условие, за да бъдат успешни следващите опити.

Личният пример

Той си остава най-добрият начин, за да помогнете на детето си, което оправдава своите действия, щом има основание да каже: "Аз приличам на татко, гриза си ноктите като него!" или "Защо да спра да си гриза ноктите? Ти винаги казваш, че трябва да спреш пушенето, но никога не го правиш!". Ако сте в едно от цитираните положения, няма ли да е добре да измислите план, по който двамата заедно да се откажете от лошите навици и взаимно да подкрепяте усилията си? Ако майката има красиви нокти, тя може да покаже на момиченцето си как ги оформя, пили, лакира. После ще направи същото на детето, ще му сложи пръстенче, за да изглеждат ръцете още по-добре…

Осъзнаване на навика или релаксация

Тези две неща ще дадат възможност със съгласието на детето да се изработи стратегия за изкореняване на навика. Ето схемата на действие.