Как да се предпазим. Съвети към децата

 

 

КОГАТО СМЕ ИЗВЪН ДОМА

Първо правило:

НАУЧИ ТЕЛЕФОНА НА ПОЛИЦИЯТА И НАЦИОНАЛНИЯ  ТЕЛЕФОН  112!

Второ правило:

С помощта на мама и татко, учители и близки опознай района около дома си, училището и местата, където играеш. Разбери на кои съседи можеш да разчиташ. Запомни номера на домашния си телефон, както и по-важни телефони – на съседи, на роднини и близки на семейството хора.

Трето правило:

За всяко излизане от вкъщи искай разрешение от родителите или от баба и дядо.  Казвай винаги къде и с кого отиваш. Ако вкъщи няма възрастен човек и излизането е наложително, обади се на други близки или съседи.

Четвърто правило:

Не приемай лакомства, играчки или други подаръци от непознати. 

Пето правило:

Не приемай покани да те возят в коли, на мотоциклет. Отдалечи се по-бързо от превозното средство и, ако някой тръгне след теб, викай силно: „Помощ, помощ!”.

Шесто правило:

Не приемай покани от непознати за сладкарница, кино или гости.

Седмо правило:

Не приемай покани от непознати на улицата или в парка, да играете на криеница или да търсите с тях изчезналия им домашен любимец.

Осмо правило:

Не позволявай да те галят, прегръщат или целуват други, освен най-близките. 

Девето правило:

Запомни, че не всички възрастни са добри. Между тях има и лоши хора. Когато някой възрастен ти се стори подозрителен, веднага избягай от него.

Десето правило:

Когато в беда е друго дете, веднага потърси помощ от възрастни хора. Най-добре е да се обърнете към родители, учители, съседи или полицаи, ако наблизо има такива. Избягвай да играеш само навън. При игрите навън е добре да сте в група от поне три деца. Тогава опасностите са по-малко. Не играйте на усамотени места.

                        

КОГАТО СМЕ САМИ У ДОМА

Първо правило:

Когато оставате сами у дома, проверявайте всички прозорци дали са затворени и дали външната врата е заключена.

Второ правило:

Ако някой ви се обади по телефона, не споделяйте, че сте сами. Може да кажете, че родителите ви не могат да се обадят, защото се къпят или спят, или са заети в момента и попитайте какво да им предадете. 

Трето правило:

Ако няма никой вкъщи, по-добре не се приближавайте до вратата и не приказвайте с непознати.

Четвърто правило:

Ако усетите, че някой се опитва да влезе у дома, позвънете на съседите, а ако нямате телефон – викайте за помощ през прозореца или балкона.

Пето правило:

Ако усетите, че някой разбива външната врата – позвънете в полицията на тел. 166 или на тел.112, опитайте се да привлечете вниманието на съседите с викове. 

Шесто правило:

Не влизайте в дома си, ако някой стои зад гърба ви – отидете при съседите и ги помолете да ви придружат до вратата, като в тяхно присъствие влезете.

Седмо правило:

Когато пускате близки и познати  у  дома си,  бързo затваряйте и заключвайте вратата след тях.